Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Suorituskyky ja palautuminen  > Kevätväsymyksen takana voi olla ubikinolin puute

Kevätväsymys on monelle tuttu ilmiö. Ihmiset tuntevat itsensä väsyneeksi, uupuneeksi ja voimattomaksi. Usein syynä ei kuitenkaan ole vuodenaika, vaan ubikinolin puute saattaa hyvinkin olla laukaisevana tekijänä. Ubikinolivarastojen täydentäminen auttaa tuntemaan itsensä elinvoimaisemmaksi, suorituskyky tuntuu paremmalta ja vastustuskyky infektioita vastaan paranee.

Ubikinoli on koentsyymi Q10:n aktiivinen muoto. Tätä vitamiininkaltaista ainetta on kehomme lähes jokaisessa solussa. Ainetta tarvitaan, jotta kehomme voi tuottaa ravinnosta energiaa. Erityisesti paljon energiaa käyttävät elimet, kuten sydän ja aivot sekä lihaksisto ovat riippuvaisia riittävästä määrästä ubikinolia, jotta ne olisivat toimintakykyisiä.

Ubikinoli on hyvin tunnetun koentsyymi Q10:n ”sukulainen”. Kehon pitää ensin muuttaa koentsyymi Q10 ubikinoliksi. Luonnollinen ubikinoli puolestaan voi suoraan ja helposti imeytyä soluihin. Ubikinoli toimii lisäksi erinomaisena antioksidanttina ja suojaa siten kehoa vapaaradikaalien aiheuttamilta vaurioilta. Nuoret ja terveet ihmiset tuottavat yleensä itse riittävästi ubikinolia. Kun vanhenemme, kehon oma tuotanto kuitenkin vähenee voimakkaasti. Pitkittyneestä stressistä tai sairaudesta kärsivällä, sekä paljon urheilua harrastavalla on suurentunut ubikinolin tarve.

Suositeltu päiväannos on 100 mg ubikinolia. Tällaista määrää on vaikea saada ravinnosta, koska sitä varten tulisi syödä esimerkiksi kymmenen kiloa parsakaalia. Apteekeissa ja internetissä on saatavilla mitä erilaisempia ubikinolituotteita. Hintavertailussa tulisi kuitenkin ottaa huomioon ubikinolin määrä kapselia kohden. Ubikinolin teho on todistettu lukuisissa tutkimuksissa, eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Sitä saadaan luonnollisesti hiivan käymisen avulla.