Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Suorituskyky ja palautuminen  > Ubikinoliravintolisä arkipäiväistymässä ammattiurheilussa

Yhä useammat kansainvälisesti tunnetut urheilujoukkueet, kuten ammattilaisten jalkapallojoukkue Athletic Bilbao ja Saksan painonnostajien olympiajoukkue, ovat ottaneet ubikinolin ravitsemussuunnitelmaansa. Viimeisimmät tutkimukset ovat osoittaneet, että koentsyymi Q10:n pelkistetty ja paremmin biologisesti hyväksikäytettävissä oleva muoto vaikuttaa positiivisesti kehon energiantuotantoon, ja voi edistää palautumista raskaiden suoritusten jälkeen.

Ubikinoli on olennainen osa solujen voimalaitosten, eli mitokondrioiden hengitysketjua, ja siksi se vastaakin solujen energiantuotannosta.  Koska se on myös antioksidantti, se suojelee kehoa vapaaradikaaleilta, joita syntyy paljon urheilusuorituksen aikana. Keho itse tuottaa ubikinolia, mutta urheilijoilla kehon oma tuotanto ei yleensä riitä kattamaan ubikinolin tarvetta, koska urheilun tuoma rasitus on suuri.

Jo yksi noin 40 minuutin intensiivinen treeni laskee ubikinolitasoa selvästi. Se johtaa puutokseen, joka voi ilmetä lihasvaivoina, kuten kramppeina ja väsymyksenä. Ubikinoli estää suorituskyvyn heikkenemistä ja edistää palautumista, koska sillä on myös tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Treenaamisesta johtuvat lihaksten mikrovauriot vähenevät selvästi nopeammin ja parantuvat pikaisemmin, jos urheilija nauttii ubikinolia päivittäin.

Athletic Club Bilbaon ravintotieteilijä ja neuvoja Toscana Viar: ”Emme käytä mitään keinotekoisia, suoritusta parantavia ravintolisiä, vaan yritämme optimoida kehon omia prosesseja luonnollisella tavalla. Hiivan käymisen avulla saatu ubikinoli on turvallinen ravintolisä, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Se on tärkeää, sillä teemme joka viikko doping-testejä.” Saksassa ubikinoli on lisätty Saksan urheiluammattikorkeakoulun ”Kölnin listalle” sallituksi ravintolisäksi.

Saksan painonnostajien liiton maajoukkue (BVDG) on käyttänyt yli vuoden ajan ubikinolia valmistautuessaan kilpailuihin. Tulokset ovat hyvin lupaavia. Urheilijoiden suorituskyky ja yleinen hyvinvointi ovat parantuneet selvästi. Yhdessä Rhein-Ruhrin olympiaurheilukeskuksen tutkimuksessa on jo todistettu mitattavissa oleva suorituskyvyn parantuminen. 100–200 mg:n päivittäiset annokset ovat suositeltavia.