Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Sydänterveys ja kolesteroli  > Kohdennettu ravintolisä sydämen vajaatoiminnasta kärsiville

Ubikinolia esiintyy lähes kaikissa soluissa. Eniten sitä on sydänlihaksessa. Siksi sitä kutsutaankin ”sydänvitamiiniksi”.  

Sydämemme on ainutlaatuinen. Terveellä aikuisella sydän lyö noin 60–90 kertaa minuutissa, pumpaten samalla lähes viisi litraa verta. Jos sydämen toiminta on heikentynyt esimerkiksi infarktin tai sairauden seurauksena, sydän ei pysty kuljettamaan tarpeeksi verta kehon läpi. Huomaamme sen itse, kun joudumme hieman ponnistelemaan, ja meillä on hengenahdistusta, väsymystä tai uupumusta.

Jo 100 mg ubikinolia päivittäin tukee sydämen toimintaa

Ubikinoli on kehomme energian tuotannon kannalta välttämätön aine. Elimet, jotka tarvitsevat paljon energiaa, tarvitsevat paljon myös ubikinolia. Sydänlihaksessa on kehon suurin pitoisuus ubikinolia. Kun elimistön oma ubikinolintuotanto vähenee iän myötä, myös energiantuotanto sydämessä laskee. Tämän seurauksena sydämestä tulee heikompi. Jos tämä kriittinen tila jatkuu useita vuosia, kehittyy sydämen vajaatoiminta, joka haittaa myös muita elimiä. Kun muut elimet eivät saa tarpeeksi verta, kehon kestävyys ja suorituskyky alenevat. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä onkin yleensä selkeä ubikinolin puute. Jos elintärkeää ubikinolia otetaan päivittäin ravintolisänä, se voi palauttaa sydämen energiantuotannon ja jopa tehostaa sitä.

Statiinien aiheuttamat sivuvaikutukset: Ubikinolin puute

Kolesterolia alentavia statiineja käyttävän tulisi kiinnittää erityistä huomiota veren ubikinolipitoisuuteen. Statiinit estävät kehon omaa luontaista ubikinolin tuotantoa. Jatkuva statiinien käyttö voi aiheuttaa puutostilan, varsinkin vanhemmilla ihmisillä. Seurauksena on lihasvaivoja, kuten kipua, kramppeja, vapinaa tai voimakkaasti alentunut suorituskyky. Sydämen vajaatoiminnan yhtydessä statiinien aiheuttama ubikinolin puute voi johtaa potilaan tilan huomattavaan heikentymiseen.

Kenelle suositellaan ”sydänvitamiini” ubikinolia?

  • kaikille, jotka haluavat aktiivisesti tukea sydämensä terveyttä
  • henkilöille, joilla on suurentunut sydän- ja verisuonitautien riski
  • henkilöille, joilla on jo sairauksia kuten sydämen vajaatoiminta tai sydäninfarkti
  • henkilöille, jotka käyttävät veren kolesterolia laskevia lääkkeitä (statiineja)
  • vapaa-ajan urheilijoille ja ammattiurheilijoille