Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Hoito ja ennaltaehkäisy  > Ubikinoli apuna autismin hoidossa

Ubikinoliravintolisä voi auttaa autistisia lapsia ja vähentää heidän käytöshäiriöitään. Tähän tulokseen on tullut Bratislavan Comenius-yliopiston uusi kliininen tutkimus. Koentsyymi Q10:n aktiivinen muoto ubikinoli parantaa solujen energiantuotantoa ja suojaa voimakkaana antioksidanttina solukalvon fosfolipidejä hapettumiselta.

Tutkimuksessa 24 autistista 3–6-vuotiasta lasta sai kolmen kuukauden ajan ubikinoliravintolisää 50 mg päivässä ensimmäisen viikon ajan ja 100 mg päivässä toiselta viikolta alkaen. Tutkimuksen tarkoituksena oli muun muassa kehittää uusi diagnoositesti, ja tutkia ubikinolin vaikutusta autististen lasten käytökseen ja rasvasolujen hapettumiseen. Tyypilliset oireet lievittyivät merkittävästi, kun koentsyymi Q10 -pitoisuus plasmassa oli yli 2,15 mg/ml. Ubikinolin annostuksen jälkeen koentsyymi Q10 -pitoisuus plasmassa nousi alhaisesta 0,55 mg/ml:sta 2,6 mg/ml:aan.

Tällaiset arvot saavutetaan helpommin aktiivisella ubikinolilla kuin perinteisellä koentsyymi Q10:llä. Esimerkiksi unihäiriöt lievittyivät selvästi (34 %:lla lapsista), kyky leikkiä kavereiden kanssa (42 %:lla), sanallinen kommunikointi (21 %:lla) sekä ruokailutaidot (17 %:lla). Tulokset osoittavat, että koentsyymi Q10 -pitoisuus plasmassa voi toimia ubikinolihoidon tärkeänä biomarkkerina autistisilla lapsilla.

Autismi on vakava neurologinen kehityshäiriö, johon ei ole tällä hetkellä parannuskeinoa. Tietyt hoidot voivat kuitenkin auttaa lievittämään oireita. Ubikinoliravintolisä on lupaava lisä näihin hoitoihin. Tämä luontainen aine on erittäin hyvin tutkittu, eikä sillä ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Kyseisessä tutkimuksessa todettiin ensimmäistä kertaa ubikinolin merkitys autististen lasten hoidossa. Jotta löydökset voitaisiin vahvistaa ja niistä voitaisiin tehdä hoitosuosituksia, useammille potilaille tehtävät lisätutkimukset ovat tarpeen.