Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Sydänterveys ja kolesteroli  > Näin ubikinoli auttaa statiinihoidon aikana

Ravintolisä torjuu sivuvaikutuksia

Monet käyttävät kolesterolilääkkeitä eli statiineja laskeakseen veren liian korkeata kolesterolitasoa. Nämä rasva-arvojen alentajat voivat estää maksassa tapahtuvan ”huonon” kolesterolin uudistuotannon, koska ne estävät kolesterolin tuotannossa tarvittavan entsyymin toiminnan. Näin maksasolut ottavat enemmän kolesterolia verestä ja hajottavat sitä aineenvaihdunnassaan. Puhekielessä käytetty ”huono” kolesteroli tarkoittaa LDL-kolesterolia. Veren liian korkea LDL-kolesterolitaso lisää sydän- ja verisuonisairauksia, kuten verisuonten kalkkeutumista. 

Statiinit eivät estä ainoastaan kolesterolin syntymistä

Pitkäkestoinen statiinihoito voi kuitenkin johtaa ubikinolin puutteeseen. Ongelmana on, että kolesterolin tuotannossa on monta vaihetta, jotka ovat identtisiä ubikinolin muodostumisen kanssa. Tästä syystä statiinit estävät sekä epätoivotun LDL-kolesterolin syntymisen, että tärkeän koentsyymi Q10:n tai ubikinolin muodostumisen.

Mihin keho tarvitsee ubikinolia?

Koentsyymi Q10 toimii solujen energiavitamiinina. Koentsyymi Q10 muuntuu elimistössämme aktiiviseen muotoon eli ubikinoliksi, jolla on tärkeä tehtävä solujemme energiantuotannossa. Kuinka paljon energiaa saadaan tuotettua elimistössämme, riippuu ratkaisevasti solujen sisältämästä ubikinolin määrästä. Erityisesti elimet, jotka tarvitsevat paljon energiaa, kuten aivot, sydän ja lihaksisto, ovat riippuvaisia suurista energiavarastoista säilyttääkseen suorituskykynsä. Kun ikäännymme, ubikinolipitoisuus laskee. Tämä lasku alkaa noin 40-vuotiailla. Keho ei ole yhtä suorituskykyinen kuin ennen vaan se väsyy helpommin, eivätkä solut ole yhtä suojassa ikääntymistä vastaan. Jos tässä tilanteessa vielä statiinit estävät ubikinolin muodostumista, syntyy helposti puutostiloja.

Statiinihoidon sivuvaikutukset ovat mahdollisia

Monet statiineja käyttävät potilaat valittavat sivuvaikutuksista, kuten väsymyksestä, kehon heikentyneestä suorituskyvystä tai lihasvaivoista, kivuista ja krampeista. Ne voivat merkittävästi heikentää arkielämää. Samanlaisia sivuvaikutuksia ilmenee myös ubikinolin puutteessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että veren ubikinolitaso laskee 25–50 prosenttia statiinihoidon yhteydessä.

Voidaan siis päätellä, että statiinihoidon sivuvaikutuksia pystytään helpottamaan nauttimalla ubikinolia ravintolisänä. Tarvittava annos on hyvin yksilöllinen, mutta yleensä 100 mg ubikinolia päivässä antaa hyviä tuloksia. On erittäin tärkeää huomioida, että ubikinoli on puhtaasti luontainen aine, jota saadaan hiivan käymisestä.