Viimeisimmät artikkelit

Search here:

Artikkelit

Etusivu > Suorituskyky ja palautuminen  > Luonnollista energiaa ja tarmoa urheilijoille

Kaikki tuntevat koentsyymi Q10:n anti-aging-voiteista tai ravintolisänä. Koentsyymin aktiivinen ja biologisesti paremmin hyväksikäytettävä muoto on ubikinoli. Koentsyymi Q10-tuotteet ovat tunnettuja kosmetiikassa, ja nyt myös ubikinolituotteita tulee yhä enemmän Euroopan markkinoille.

Ubikinolin hyödyt urheilijoille eivät vielä ole meille tuttuja, mutta Japanissa asia on aivan toisin. Siellä ubikinoli on ollut tunnettu jo vuosia. Se on hyvin suosittu ravintolisä niin harrastelija- kuin huippu-urheilijoidenkin keskuudessa. Japanin naisten jalkapallomaajoukkue, joka voitti vuonna 2011 jalkapallon maailmanmestaruuden, samoin kuin Japanin olympiajoukkue käyttävät ubikinolia. Japanilainen painonnostaja ja hopeamitalisti Hiromi Miyake kertoo, että hän alkoi ottaa 200–300 mg ubikinolia päivittäin ennen vuoden 2012 olympialaisia, ja hänellä on siitä asti ollut paljon suuremmat energiavarastot – jopa erittäin intensiivisen harjoittelun jälkeen.

Ei energiaa ilman ubikinolia

Ubikinolia on luonnostaan kaikkialla kehossamme. Keho tuottaa itse tätä vitamiininkaltaista koentsyymiä. Elimistössä aine esiintyy kahdessa eri muodossa: koentsyymi Q10:nä ja ubikinolina. Kehomme voi käyttää hyväkseen ubikinolia suoraan muuttamatta sitä ensin toiseen muotoon. Siksi ubikinoli on heti elimistön hyödynnettävissä.

Ilman ubikinolia keho ei voi toimia, koska elimistömme muuttaa nauttimamme ravinnon energiaksi. Jotta kehomme olisi kestävä ja voimakas, jokaisella solulla tulee olla käytettävissä riittävä määrä ubikinolia. Se toimii myös voimakkaana antioksidanttina suojaten soluja vapaaradikaalien aiheuttamilta vahingoilta. Vapaaradikaalit ovat vaarallisia aineenvaihdunnan kuona-aineita, joita syntyy entistä enemmän myös haitallisten ympäristövaikutusten seurauksena. Ubikinolin kaltaiset antioksidantit vähentävät ikääntymisen merkkejä ja vahvistavat immuunipuolustustamme. Ubikinolia on myös pieniä määriä lähes kaikissa elintarvikkeissa.

Väsymystä ja uupumusta vastaan

Jo 25 ikävuoden jälkeen kehomme aineenvaihdunta hidastuu. Ikääntymisen ja voimakkaan kuormituksen, kuten voimakkaan lihasharjoituksen aikana kehon oma ubikinolin tuotanto ei riitä kattamaan sen energiantarvetta. Myös sairaudet tai pitkittynyt stressi johtavat ubikinolin puutteeseen. Tavallisesta ravinnosta saamme keskimäärin vain kymmenen milligrammaa ubikinolia päivittäin. Se on liian vähän kattamaan lisääntynyttä tarvetta. Se voi myös aiheuttaa puutostiloja, jotka voivat näkyä väsymyksenä, uupumuksena ja lihasvaivoina. Yhtäkkiä voi olla esimerkiksi vaikea jatkaa vanhaa treeniohjelmaa. Pienelläkin kuormituksella olo on voimaton ja vetelä. Lihasvaivat, kuten vapina, krampit tai kivut viittaavat puutteeseen, jota ubikinoliravintolisä voi vähentää.